PMMA plastika je vsakomur dobro znana

15/01/2022

Različni plastični materiali nas stalno obdajajo, a le redko smo z njimi dobro seznanjeni. Po navadi tem materialom pravimo preprosto plastika, a v resnici gre za celo vrsto različnih materialov, ki imajo svoje posebnosti in lastnosti. Prav tako imamo nekatere vrste plastike, ki spominjajo na druge materiale, nekateri termoplasti imajo z bolj značilnimi vrstami plastike le redke skupne značilnosti. PMMA plastika je takšen material, saj na prvi pogled ni blizu običajni plastiki.

Pravzaprav se PMMA plastika pogosto zamenjuje s steklom. Gre namreč za prosojno in trdno plastiko, ki se tudi dejansko pogosto uporablja namesto stekla. Tudi nazivamo jo tako – veliko bolj kot PMMA plastika je uveljavljen izraz akrilno steklo, pogosto pa temu materialu pravimo tudi pleksi steklo, kar je pravzaprav znamka določenega proizvajalca.

PMMA plastika se uporablja namesto stekla

V primerjavi s pravim steklom ima akrilno steklo kar nekaj prednosti. Velika prednost je recimo to, da se ne razbije oziroma se ne razleti na drobne delčke. Poleg tega lahko PMMA plastika prenaša večje obremenitve, lahko jo dobro prilagodimo za različne situacije. Nenazadnje se prav ta material uporablja tudi za izdelavo oken, ki morajo vzdržati velike pritiske. Prva podmornica, ki se je s človeško posadko spustila na dno tihega oceana, je imela okno iz akrilnega stekla. Prav tako se PMMA plastika pogosto uporablja za druga vozila, plovila in letala, koristna je za gradbeništvo in še za mnoge druge namene. Običajno izbiramo ta material tam, kjer potrebujemo dobro alternativo za steklo.

PMMA plastika ima tudi druge vloge

PMMA je vsestranski termoplast, ki s svojimi lastnostmi odgovarja tudi na druge potrebe. Uporablja se tam, kjer potrebujemo prozorno plastiko z ugodnimi značilnostmi za raznovrstno uporabo. Dobimo jo v različnih oblikah, PMMA plastika se prodaja v obliki palic, cevi in plošč, tako da je pripravljena na nadaljnjo obdelavo.