Ključavnice za kolesa in motorje

10/09/2021

Motorji in kolesa so vedno bolj priljubljeno prevozno sredstvo. To pa pomeni, da so vedno bolj mikavna tudi za številne tatove, ki prežijo na svoj plen. Za zaščito svoje lastnine lahko največ storimo sami z nakupom kakovostne ključavnice, ki bo bistveno zmanjšala tveganje za morebitno krajo.

Danes nam je na voljo ogromno različnih vrst ključavnic, ki so primerne tako za kolesa kot tudi za motorje. Pri izbiri je potrebno upoštevati predvsem vrednost vašega prevoznega sredstva ter kje in koliko časa ga boste najpogosteje parkirali. Bolj kot ste navezani na svojo lastnino, večjo pozornost morate nameniti njeni varnosti.

Blokada zavornega diska je najboljša rešitev za vaš motor

Če ste srečni lastnik motorja, potem zagotovo dobro veste, da ga je potrebno obvezno zakleniti, ne glede na to, ali greste zgolj po opravkih ali pa ga želite zavarovati za dalj časa. Za to lahko uporabimo različne ključavnice, a najbolj osnovna je zagotovo blokada zavornega diska.

Kot že ime pove, je to vrsta ključavnice, ki preprečuje vožnjo z motorjem. Gre za zelo učinkovit način zaklepanja, še posebej če ima vgrajen alarm, ki se sproži ob najmanjšem premiku motorja. Ohišje ključavnice je običajno izdelano iz trpežnega jekla, zaklepanje in odklepanje pa je zelo enostavno – zgolj z mobilnim telefonom.

Različne dolžine in debeline verig so najbolj priljubljene ključavnice za kolesa in motorje

Vendar pa tatovi lahko, kljub blokadi zavornega diska, vaš motor naložijo kar na prikolico. Zato je blokado priporočljivo kombinirati tudi z drugimi ključavnicami. Najpogosteje so to verige različnih debelin in dolžin, ki pa so primerne tudi za zaklepanje koles. Če iščete kvalitetno ključavnico za motor, vam priporočamo https://kljucavnica.si/collections/kljucavnice-za-motorje.

Verige so se izkazale za zelo praktične in tudi učinkovite. Običajno so prevlečene s plastiko ali tkanino, ki ščitijo kolo ali motor pred praskami. Verige imajo različne mehanizme odklepanja in zaklepanja. Med najpogostejšimi in najbolj varnimi je zaklepanje s ključem, ali pa s pomočjo štirimestne številske kombinacije.

Tudi varnostni loki nudijo visoko stopnjo zaščite

Poleg verig se za zaklepanje koles in motorjev pogosto uporabljajo tudi varnostni loki različnih dolžin loka. Izdelani so iz posebnega kaljenega jekla, ki je izredno odporen proti ščipanju, rezanju in lomljenju. Zato ni nič presenetljivega, da tudi varnostni loki nudijo najvišjo stopnjo zaščite.

Najbolj izpopolnjeni modeli varnostnega loka omogočajo zaklepanje brez ključa, zgolj s pametnim telefonom. Poleg tega pa imajo tudi vgrajen alarm, ki se sproži že ob najmanjšem premiku kolesa. Uporaba varnostnih lokov je zelo enostavna, dodatno prednost pa imajo zložljivi modeli, ki jih lahko enostavno pospravite v svojo torbo.

Kako pravilno zakleniti motor ali kolo?

Kraje kolesa ali motorja pa ne preprečimo le z izbiro primerne ključavnice, ampak tudi z upoštevanjem nekaterih osnovnih pravil zaklepanja. Svoj jekleni konjiček vedno zaklenite na javnem in obljudenem mestu, kjer so že parkirana druga kolesa in motorji.

Prav tako je pomembno, da jih vedno priklenete ob statično oviro oziroma trdno pričvrščen objekt, pri čemer bodite pozorni, da priklenete tako okvir kot tudi obroč. Da boste dodatno otežili delo tatovom, ključavnico obrnite navzdol proti tlom, nikoli pa ni odveč uporabiti tudi dveh ključavnic hkrati.