Kaj je endodontija in kdo je endodont?

30/12/2022

Če vam strokovno izrazje s področja zobozdravstva niso preveč domači, verjetno sprva ne boste uspeli ugotoviti, kaj je to endodontija. Morda pa se dobro spoznate na stare jezike, denimo na grščino. Na podlagi izraza endo in odons bi lahko sklepali, da gre za notranjost zoba, saj endo v grščini pomeni notranjost, odons pa je izraz za zob. Torej je endodontija veda o notranjosti zoba. Predstavlja torej posebno medicinsko vejo in zobozdravniško specializacijo.

In kdo je potemtakem endodont? To je torej zobozdravnik, ki po končanem dodiplomskem študiju dentalne medicine opravi še triletni podiplomski specialistični študij endodontije. S tem pa pridobi naziv: specialist zobnih bolezni ter endodontije.

S čim vse se ukvarja endodont?

Endodont se ukvarja s primarnim specialističnim endodontskim zdravljenjem bolj zahtevnih zob, prav tako s ponovnim endodontskim zdravljenjem in endodontskim mikrokirurškim zdravljenjem zob. V času svoje specializacije se nenehno izpolnjuje na mednarodnih strokovnih srečanjih. Pri svojem delu si pomaga s prav posebnimi inštrumenti ter pripomočki, prav tako z materiali, ki mu zagotavljajo bolj predvidljivo ter bistveno bolj uspešno zdravljenje v primerjavi s splošnim zobozdravnikom.

K endodontu se najpogosteje napoti bolnike, ki imajo ob boleznih zobne pulpe še druge bolj resne bolezni, na primer motnje imunskega odziva, sladkorno bolezen.

Kako poteka endodontsko zdravljenje?

V primeru vnetja ali odmrtja živca zobozdravnik najprej poskrbi za učinkovito odstranitev kariesa in za vneto ali odmrlo tkivo zobne pulpe, ki se nahaja v kanalu. Na izjemno natančen način mora mehansko poskrbeti za primerno razširitev koreninskega kanala. Nato ga spere, in to z najrazličnejšimi razkužilnimi raztopinami. Kanali se izpirajo z razkužili, na koncu poteka še obravnava s pomočjo laserja, da se zmorejo uničiti tudi bolj odporne bakterije.

Ko je zob končno brez simptomov, se lahko izvede dokončna polnitev iz kavčukove mase. Slednja področje koreninskega kanala zelo natančno zatesni. S tem pa se seveda uspešno preprečuje dostopanje novim bakterijam ter zagotavlja ozdravitev obzobnih tkiv. Ko se endodontska terapija konča, se izvede še kontrolni rentgenski posnetek. Zob pa se s strani strokovnjaka seveda spremlja tudi v prihodnjih mesecih.

V veliko pomoč je vedno rentgenski posnetek

Za endodontsko zdravljenje je ključnega pomena vedno rentgenski posnetek. Slednji se izvede torej kot diagnostični pripomoček pri postavljanju same diagnoze. Slika pa se tudi v času zdravljenja, da se lahko sproti preverja natančnost dopolnitve.

Če zobna anatomija z razvejanimi kanali ter več koreninami slučajno otežuje povsem natančno zdravljenje, se lahko naredi tudi 3 D posnetek zoba. Slednja lahko izjemno dobro pomaga pri odkrivanju skritih kanalov.

Kako uspešno je endodontsko zdravljenje?

Uspeh endodontije je v veliki meri odvisen tudi od samega strokovnjaka, torej od endodonta. V zobozdravstvenem centru Babit so vam na voljo vrhunski tovrstni strokovnjaki, ki prisegajo na to, da je endodontsko zdravljen zob ob uspešnem zdravljenju skoraj v prav vseh pogledih enakovredno zdravemu zobu. Nekdaj je bila edina alternativa izpulitev zoba, dandanes pa endodontija torej omogoča ohranitev večine zob.

Odlična novica je še ta, da je tovrstno zdravljenje zob praviloma povsem neboleče, ker pri delu izkušen endodont vedno uporablja lokalno anestezijo. Če pa je zob zaradi kariesa ali pa odloma krone nekoliko bolj oslabljen, je potrebna nadaljnja oskrba. Zob se v tem primeru lahko jača s pomočjo zatiča in se oskrbi s fiksnoprotetičnim nadomestkom oziroma s prevleko.