Glasba za sprostitev – odkrijte, kateri inštrumenti najbolj sproščajo!

21/11/2021

Z glasbo se lahko dobro sprostimo, tako ob poslušanju kot ob igranju. Ravno zato prej ali slej pomislimo na to, da bi v roke vzeli kakšno glasbilo in iz njega izvabili prijetno melodijo.

Takšno idejo dobijo že otroci in tudi tisti, ki z glasbenimi instrumenti nimajo nikakršnih izkušenj. Med večjimi navdušenci nad glasbo pa so seveda tisti, ki že dlje časa igrajo in so uspeli pridobiti že več spretnosti.

V vsakem primeru so nam na voljo raznovrstni glasbeni instrumenti, s katerimi bomo poskrbeli za sprostitev, razvedrilo in zabavo.

Glasbeni instrumenti so na voljo v široki ponudbi

Instrumente lahko enostavno kupimo v trgovini, ki ima takšno ponudbo. Pravzaprav so dostopni kar preko spleta v glasbenem ateljeju.

Tako nimamo več izgovorov, da si ne bi privoščili kakšnega glasbila, sploh če lahko posegamo po cenejših instrumentih, ki so kot nalašč za začetnike in tudi za otroke.

Ponudba je izredno pestra, saj tudi svet glasbil pokriva široko paleto različnih izdelkov, iz katerih lahko izvabimo zanimive zvoke. Za sprostitev in zabavo priporočamo predvsem tista glasbila, ki so enostavna za igranje in ne zahtevajo veliko vaje, preden lahko kaj zaigramo.

To so glasbeni instrumenti, ki so kot nalašč za učenje in razvedrilo. Kar nekaj je takšnih glasbil, ki jih lahko igramo tudi brez posebne glasbene izobrazbe in brez dolgoletnih vaj.

Ravno takšna glasbila so zelo priljubljena in je po njih veliko povpraševanja, zato jih dobimo v zanimivi ponudbi v glasbenih trgovinah. To so recimo raznovrstna tolkala, ki so veliki hit že pri malčkih, ki radi razbijajo po opnah, iz katerih izvabljajo zanimive zvoke.

Hitro pa se nam prikupijo tudi kakšna brenkala, predvsem je dobra izbira za začetnike ukulele. Vedno so zelo priljubljena še glasbila s tipkami, najboljši primer je seveda klavir oziroma klaviature, ki se pogosto pojavljajo tudi pri začetnikih.

Vse to nam je na voljo, če znamo pobrskati po ponudbi in izbrati nekaj zase.

Akustične in električne kitare

Med najbolj vsestranska glasbila se uvrščajo kitare, ki so lahko zelo dobra izbira za sprostitev. Brenkanje na kitaro je pomirjujoče in zanimivo, hitro uspemo zaigrati kakšno znano melodijo ali pa se naučimo igrati akorde, s katerimi že imamo dobro glasbeno spremljavo za številne popevke.

Tako nam akustične in električne kitare ponujajo ogromno možnosti, tudi če smo popolni začetniki. Za igranje na kitaro hitro dobimo dovolj priložnosti, saj je to dokaj enostavno in poceni glasbilo, ki se dobro znajde v vsakem okolju.

Električne kitare sicer zahtevajo še nekaj dodatne opreme. Še vedno jih lahko uporabljamo za vajo in učenje tudi brez ojačevalnika in drugih dodatkov, a za resno igranje je vsekakor pametno ob kitari kupiti še potrebno dodatno opremo za pravi učinek.

https://www.youtube.com/watch?v=isnO54b1P6w

Če smo dovolj spretni, je prav igranje električne kitare lahko prava rešitev za preganjanje dolgčasa v brezdelnih popoldnevih. Kar težko si predstavljamo kitarista, ki se ob igranju električne kitare ne bi neizmerno zabaval, zato s to izbiro praktično ne moremo zgrešiti.

Električne kitare in druga zanimiva brenkala

Če že omenjamo električne kitare, je treba izpostaviti še nekatera druga zanimiva brenkala, ki so lahko izvrstna ideja za sproščujoče brenkanje. Zelo priljubljena izbira je za začetnike recimo ukulele, ki ima v primerjavi z akustično kitaro očitno prednost – to glasbilo je veliko manjše in bolj praktično za prenašanje naokoli, vzamemo ga lahko tudi na pot in igramo v vsakem okolju.

Je tudi lažje za igranje in zelo hitro lahko osvojimo ključne spretnosti, ki nam omogočajo brenkanje v harmoničnih melodijah.

Brenkala so zanimiva predvsem zato, ker že ponujajo praktično vse za glasbeno spremljavo pri petju, lahko pa dobro delujejo tudi kot samostojno glasbilo brez petja.

Le redka glasbila to nalogo tako prepričljivo opravijo, sploh če obenem cenimo tudi to, da so kitare dokaj prijazne do začetnikov.

 V tem oziru bi morda lahko izpostavili le še klavirje oziroma klaviature.

Klaviature so zelo praktične za začetnike

Glasbila s tipkami so še boljša izbira za začetnike, sploh za tiste, ki se želijo veliko naučiti in jih dejansko zanima, kako glasbila delujejo in kako je možno zaigrati kakšno sproščujočo melodijo.

Pri tipkah imamo namreč boljši nadzor nad glasbilom, ne bomo se izgubljali v strunah, ki omogočajo izvabljanje najrazličnejših tonov. Klaviature imajo celo garnituro tipk in ob vsakem pritisku odgovorijo s točno tistim tonom, ki ga pričakujemo.

Veliko bolje ponazorijo osnove igranja glasbenih instrumentov in omogočajo hitro učenje brez zmede in nesporazumov. Ravno zato so prav klaviature nujna oprema za nadobudne glasbenike, tudi če želijo naposled igrati kakšen drug instrument.

Posledično je povsem razumljivo, da ima tudi klaviature v pestri ponudbi na voljo Glasbeni atelje. Tu najdemo zelo atraktivno ponudbo za tiste, ki želijo imeti klaviaturo doma. Pravi koncertni klavirji so veliki in nerodni, pa tudi zelo dragi in dragoceni, zato doma uporabljamo bolj praktične alternative.

Klaviature so cenejše in enostavnejše, uporabljamo jih lahko tako doma kot tudi v raznih drugih okoljih. Običajno gre za električne klaviature, ki potrebujejo le električno vtičnico ali pa delujejo celo na baterije.

Vsekakor bomo uspeli dobiti kakovostna glasbila, ki so primerna tako za sprostitev kot za vadbo in učenje.

Samostoječe in prenosne klaviature

Na voljo imamo kar dosti izbire, saj so glasbila s tipkami presenetljivo prilagodljiva. Sploh če upoštevamo sodobna elektronska glasbila, hitro dobimo celo zbirko različnih možnosti za vsako okolje.

Samostoječi klavirji so priljubljeni za tiste, ki želijo opremiti svoj dom, medtem ko prenosne klaviature odgovarjajo glasbenikom, ki potrebujejo svoje glasbilo v različnih okoljih.

Takšne klaviature se namestijo na priročno stojalo in v praksi ponujajo odlično izkušnjo, s tem da jih lahko enostavno pospravimo in vzamemo s sabo.

Takšna glasbila uporabljajo tudi glasbeniki, ki izvajajo nastope in potrebujejo lasten instrument.